Date:
Tags:

Verduurzaming woningen in Zwanenburg

In opdracht van woningcorporatie Ymere hebben wij de taak gekregen om de 64 sociale huurwoningen aan de Kuyperlaan in Zwanenburg te verduurzamen en te renoveren. Het woongebied is opgebouwd met een strokenverkaveling van 64 eengezinswoningen, verdeeld over 8 woonblokken binnen de sociale huur. De ruime kavels zijn efficiënt ontworpen en omvatten royale tuinen. Dit autoluwe gebied is voorzien van veel groen, speelplekken en wandelroutes, wat het tot een aangename plek maakt voor bewoners van alle leeftijden.

De bewoners zijn gezellige huurders die sociaal betrokken zijn en veel interesse tonen in hun omgeving. Over het algemeen zijn de voor- en achtertuinen keurig aangelegd. Ondanks de aanwezige voorzieningen mist de wijk een duidelijk karakter en voelt het gedateerd aan. Daarnaast hebben de woningen, na meer dan 30 jaar, behoefte aan onderhoud.

In samenwerking met de opdrachtgever en aannemer heeft Studio YAA een architectonisch en technisch renovatieontwerp gecreëerd voor alle woningen. Hierbij is gebruikgemaakt van een nieuw kleurenplan voor de verschillende gevelonderdelen en zijn strakke, doch eenvoudige details toegepast om de woningen in deze buurt een eigen identiteit en rust te geven. De keuzes met betrekking tot materiaal en kleur zijn afgestemd met de bewonerscommissie.

Bij het ontwikkelen van de details is rekening gehouden met de verduurzaming van het energielabel, met als doel de woningen te verbeteren van energielabel G naar energielabel A. Door het toevoegen nieuwe ontwerpelementen krijgt deze wijk een upgrade naar een nieuwe en duurzame uitstraling.

Opdrachtgever: Ymere
Locatie:
Zwanenburg
Programma: Verduurzaming en renovatie van 64 woningen
Jaartal: ontwerp: 2023  uitvoering: 2024
Team: Studio YAA