Date:
Tags:

Lnke Residence

De opdrachtgever heeft na een intensieve zoektocht naar een geschikte woning aan de rand van Hamburg een archetypisch huis met puntdak uit de jaren 60 met een groot stuk grond kunnen vinden. Het woonhuis heeft een traditionele en functionele plattegrond uit de jaren 60, waarbij de nadruk ligt op de begane grond. De eerste verdieping is minimaal ingericht, en door het laagzittende schuine dak is er bijna geen ruimte om grote slaapkamers te maken met voldoende daglicht.

Studio YAA heeft een uitbreiding ontwerp gemaakt met transparante blokjes dat voldoet aan de huidige eisen van een nieuwe residentie, die antwoord geeft op de woonwensen van het gezin. Door het creëren van nieuwe volumes voorzien van transparantie maakt het ontwerp nieuwe verbindingen met de verschillende buitenruimtes, zoals de tuin aan voor- en achterzijde en de balkons op de verdieping. Aan de noord- en zuidkant van het woonhuis hebben we twee strakke uitbouwen gemaakt om het woonoppervlakte van de keuken en woonkamer te vergroten. Aan de noordkant voegen we een wat lager gelegen volume toe, waar zich een werkkamer en gastenverblijf bevinden. 

De relatie met de tuin en de terrassen wordt gemaximaliseerd door de glazen hoeken en grote schuifdeuren. Het ontwerp voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. Naast het installeren van een lucht-warmtepomp is het hele dak vervangen en geïsoleerd, de gevelschil is vanaf de buitenkant voorzien van een nieuwe gevel en isolatie, en de kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met triple glas. Met alle maatregelen heeft het gebouw maar weinig toegevoegde energie nodig en valt het onder de Effizienzhaus-Studie 55.

 

Locatie: Hamburg, Duitsland

Programma: woonprogramma 214 m2

Jaartal: ontwerp 2021, uitvoering 2023-2024

Team: Studio YAA