Date:
Tags:

Step up

Met Step-UP laten we nieuwe kansen zien voor aantrekkelijke en betaalbare sociale woningen door in te zetten op nieuwe woningtypes voor gepensioneerden, alleenstaande ouder met kind en starter binnen 50 m2, verschillende gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes in een betaalbaar houten prefab systeem. Het woongebouw voor 70 woningen heeft als kenmerk een getrapt daklandschap, dat gemeenschappelijk door de bewoners als daktuinen wordt gebruikt, en aan de oostflank afsluit met een hoger accent van 7 lagen. 

De gemeenschappelijke daktuinen, verbonden door trappen, vormen een doorlopende route die begint op de begane grond aan de westzijde. De entrees en ontsluitingen zijn gecombineerd met ruimtes waarin gemeenschappelijke ruimtes zoals fitnessruimte of koffiecorner liggen en bewoners elkaar ontmoeten. Aan de binnenkant van het blok bevinden zich de brede en opvallende galerijen, vormgegeven als brede semi-openbare straten, die los zijn gelegd van de gevel. Hierdoor ontstaat ruimte voor vides, die het geheel licht en luchtig maken. 

De gunstige oriëntatie en de royale breedte worden als een verlengstuk van de woning ervaren. De gevels hebben draai-kiep-elementen voor het gebruik als een Frans balkon. Door het toevoegen van deze extra kwaliteit vervalt de behoefte aan een privé buitenruimte. De gemeenschappelijke buitenruimte slaat een brug tussen de bewoners onderling, maar zorgt ook voor een goede aansluiting met de buurt. Mogelijkheden voor gezamenlijke moestuinen, goede zitplekken rondom het gebouw en een speeltuin zorgen voor een plek met een hoge verblijfswaarde. Het gebouw heeft een flexibele constructieve opzet, zodat twee units kunnen worden samengevoegd tot een grote woning. Aan de andere zijde kan de woning met 2 meter verlengd worden naar 60 m2. Het efficiënte en duurzame bouwsysteem bestaat uit CLT. 

In een compleet prefab bouwpakket worden de standaard modules op locatie geleverd en met behulp van een kraan in en op elkaar gezet. Hierdoor zijn de woningen in een enorme bouwsnelheid wind- en waterdicht en worden door de hoge mate aan prefabricatie weinig bouwfouten op de bouwplaats gemaakt. Het CLT-systeem is bovendien een uitermate duurzaam houten systeem, het slaat CO2 op, isoleert goed en heeft akoestische voordelen. De houten wanden blijven in het zicht en geven een natuurlijke sfeer aan de woning.

Prijsvraag uitgeschreven door Stichting Volksbelang 1895.

Locatie: Nijmegen

Programma: woongebouw met 70 woningen van 50m2

Jaartal: 2020

team: Studio YAA i.s.m. Sophie Valla Architects en AMS Architectuur.