Studio YAA Architecten
Studio YAA is een architectenbureau gericht op kwaliteit en aandacht voor detail. Het bureau werkt momenteel veelal aan herbestemming en verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad, maar werkt ook aan nieuwbouw projecten en placemaking.
De aanpak van Studio YAA is open, zorgvuldig en vraaggericht. Een goed en evenwichtig ontwerp komt voort uit kijken, luisteren, praten, denken en schetsen. De gebouwen van Studio YAA zoeken naar logische structuren met verrassende ruimtelijke effecten. Die passen in hun omgeving en een betekenisvolle bijdrage leveren aan de plek waar ze staan.
Het doel is om gebruikers, bewoners en opdrachtgevers trots en gelukkig te maken met een gebouw dat lang mee gaat en zijn kwaliteit behoudt.
Architectuur is een vak waar alles samenkomt: de ruimte beleving, de afstemming van gevoel, kleur en materiaal met techniek, details en een zinvolle verbinding met de omgeving. Kortom vakmanschap.
Missie
Het ontwerpen van een duurzame en leefbare wereld beschouwen we als een uitdaging voor onze generatie architecten. Studio YAA streeft naar een wereld waarin gebouwen niet alleen comfortabel, gezonde en waardevollen thuisplekken bieden, maar juist ook bijdragen aan het behoud van een leefbare wereld.
Karakter
De architectuur van Studio YAA wordt gekenmerkt door het streven naar een harmonieuze balans tussen strakke, minimalistische lijnen en een diepgaande nadruk op tastbaarheid en tectoniek – met karaktervolle eenvoud als resultaat.
We geven de voorkeur aan het gebruik van natuurlijke en lokale materialen die met de tijd mooi verouderen en hun waarde behouden.
Bij Studio YAA zetten we ons in voor hergebruik en upcycling van materialen.
Werkwijze
Bij Studio YAA staat een transparante, harmonieuze samenwerking met onze opdrachtgevers centraal. We hechten waarde aan open communicatie en eerlijkheid.
We hebben een luisterend oor en brengen veel kennis op verschillende vlakken mee. Op die manier kan een project optimaal tot stand komen en boven de verwachtingen uitstijgen.
Bij Studio YAA koesteren we niet alleen onze eigen inspiratie, maar laten we ons ook graag inspireren door anderen.
Wie zijn wij?
In 2021 is het bureau door Yvonne Modderman en Annika Hermann opgericht. Beide hebben inmiddels 20 jaar ervaring nadat ze het vak hebben geleerd hebben bij verschillende leermeesters.
Het bureau is gevestigd in een zelf ontworpen circulair paviljoen van rode zeecontainers in de Tuin van Bret, vlakbij station Amsterdam-Sloterdijk.
Yvonne Modderman
Yvonne combineert haar bestaan als architect met haar ondernemende geest en passie voor cultuur en natuur. Na haar studie Bouwkunde (TU Delft) krijgt ze de kans om mee te werken aan het vooruitstrevende tijdschrift DAX (Detail Architectuur en Kruisbestuiving). Ze ontwikkelt haar visie op architectuur en de activiteiten die ze later zal ontplooien zou je gekscherend ook wel een ‘kruisbestuiving met architectuur’ kunnen noemen. Want naast haar ontwikkeling als architect ontpopt Yvonne zich namelijk als een creatieve en verbindende ondernemer. Jaren faciliteerde en inspireerde Yvonne vele ondernemers uit de creatieve sector met de oprichting van Wunderkammer, een werkplek voor creatieve en sociale ondernemers die zowel onafhankelijk als gezamenlijk aan projecten werken. Tevens is Yvonne grondlegger van de Amsterdamse stadswijngaard Wijn van Bret en de ondernemerstuin Kerk van Bret waar ze een unieke en inspirerende plek creëerde voor diverse ondernemers.
Annika Hermann
Bevlogen neemt Annika je mee op een reis van concept ontwerp, waar ook het kleinste detail een verhaal vertelt. Haar liefde voor architectuur begon al in vroege jaren idoor haar vader. Vanuit haar Duitse achtergrond koos ze bewust om aan de TU Delft Bouwkunde te studeren.
Vanaf het begin was ze ervan overtuigd dat architectuur een krachtig middel is om bij te dragen aan een gezondere wereld. Met eervolle vermelding sluit ze haar studietijd af en werkt in de jaren daarna bij een verschillende bureau’s waar haar focus op social maatschappelijke projecten ligt zoals scholen, woon-zorgprojecten en woningbouw. Haar interesse in duurzaamheid wordt in dezelfde tijd versterkt, waar ze niet allen de technische kant benaderd. Duurzaamheid is voor haar niet alleen een ecologische verantwoordelijkheid, maar ziet zij het als een totaalervaring waarin zintuiglijke waarneming, sociale interactie en sociale cohesive in een ontwerp centraal staan.
In de jaren daarna ontwikkelde Annika zich met succes als zelfstandige architect en bracht ze haar visie tot leven in diverse projecten. Haar ontwerpen zijn altijd gericht op de mens en de omgeving, met oog voor de subtiele samenhang tussen ruimte, gevoel en gedrag.